Ha az autómra költök, akkor magamra miért ne?

Mindig is tudatosan éltem az életem. Az egészségem megőrzését tartom a legfontosabbnak, mindent megteszek érte, a mai napig aktívan sportolok, odafigyelek magamra. Fontos számomra a külső és belső harmónia megteremtése mind a magánéletemben, mind a szakmai karrieremben.

Nőgyógyászatilag elmondható, aktív koromat a szabályos, rendszeres havi ciklus jellemezte. Mostanra már egy felnőtt nő boldog édesanyja vagyok. A terhességgel és szüléssel is minden rendben lezajlott. A szülésem után a nőgyógyászom egy hormontartalmú spirált helyezett fel. A második ötéves ciklus végén azonban nagyon elkezdtem vérezni, a spirált eltávolította, így a vérzésem is elmúlt.

Ezt követően, 48 éves korom után elkezdtem szedni egy hormonpótló tablettát annak tudatában, hogy ennek megvan az előnye és hátránya is. Nőgyógyászomhoz folyamatosan jártam kontrollra, hogy ellenőrizze a méhnyálkahártya vastagságát. Az idő előrehaladtával előfordult néha, hogy pecsételő vérzésem volt, de ezt egy másik gyógyszerrel rendben tudtuk tartani. Sajnos, az évek során egyre vastagabb lett a nyálkahártyám, és már a gyógy méhkaparások sem segítettek. Kerestem tehát azt a végső megoldást, ami számomra is megnyugtató és elfogadható volt.

Tavaly egy baráti ajánlásra kerültem Budapestre dr. Ács professzorhoz. Ő is elvégezte a méhkaparást, de felhívta a figyelmemet, ha továbbra is vérzek, sajnos el kell távolítani a méhemet. Ez nagyon megijesztett, nem szerettem volna, ha ez a műtét megvalósul. Miközben nagyon igazságtalannak tartottam, hogy egy nőnek mindenét el kell veszítenie ahhoz, hogy életben maradhasson!

Majd visszamentem dr. Ács professzorhoz, akivel átbeszéltük a helyzetem, s miután tudta nem igazán szeretném magam alávetni egy nagy műtétnek, ezért a problémámra egy sokkal humánusabb megoldást kínált, így ajánlotta a Cavaterm módszert. Ennek lényege, hogy egy viszonylag rövid műtéti eljárásnak köszönhetően megszűntetik a vérzészavart, ezzel együtt megmentik a méhet is. „Ha az autómra költök, akkor magamra miért ne?” – tettem fel magamnak a kérdést, hiszen az eljárást a társadalombiztosítás nem finanszírozza, így ez anyagi áldozatot is követel. Döntöttem, számomra legfontosabb az egészségem, így hát vállaltam ennek költségeit.

Erről az új technológiai eljárásról, a Cavaterm módszerről jelentős számú információt találtam a nemzetközi szakirodalomban. Azon viszont nagyon meglepődtem, hogy míg ez az eljárás Nyugat-Európában egy bevett módszer, addig hazánkban nem. A professzor úr a konzultáción mindent elmondott a technikai eljárással, és a pár órás, altatásban végzett műtéti beavatkozással kapcsolatban. Ez nagyon megnyugtató volt számomra.

Mindössze fél napot töltöttem a fővárosi klinikán, aznap este már haza is engedtek. A műtét után két napig a szokásos menstruációs fájások jelentkeztek, tapasztaltam némi vérzést, de mikor hat hét után visszamentem hozzá kontrollra, addigra ez már teljesen megszűnt. Sikerült a beavatkozás, és ami a legfontosabb, megmentettük a méhemet!

Nagyon fontos a felelős magatartás és a rendszeres kontroll, évente járok nőgyógyászati szűrővizsgálatra és mammográfiára. Emellett továbbra is szedem a korábbi hormonpótló tablettát.

Dr. Kopácsy Erzsébet közgazdász

Budapesti Centrumunk Vezető Professzora:

Prof. Dr. Ács Nándor

A Cavaterm eljárást a világon mintegy 20 éve alkalmazzák teljes sikerrel. Az eddig általam elvégzett beavatkozások után betegeink abszolút elégedettek, a vérzészavar megszűnt. A betegek számára nagyon biztonságos és gyors, az orvos számára nagyon kényelmes megoldást jelent.

TOP