Ha az autómra költök, akkor magamra miért ne?

Mindig is tudatosan éltem az életem. Az egészségem megőrzését tartom a legfontosabbnak, mindent megteszek érte, a mai napig aktívan sportolok, odafigyelek magamra. Fontos számomra a külső és belső harmónia megteremtése mind a magánéletemben, mind a szakmai karrieremben.

Nőgyógyászatilag elmondható, aktív koromat a szabályos, rendszeres havi ciklus jellemezte. Mostanra már egy felnőtt nő boldog édesanyja vagyok. A terhességgel és szüléssel is minden rendben lezajlott. A szülésem után a nőgyógyászom egy hormontartalmú spirált helyezett fel. A második ötéves ciklus végén azonban nagyon elkezdtem vérezni, a spirált eltávolította, így a vérzésem is elmúlt.

Ezt követően, 48 éves korom után elkezdtem szedni egy hormonpótló tablettát annak tudatában, hogy ennek megvan az előnye és hátránya is. Nőgyógyászomhoz folyamatosan jártam kontrollra, hogy ellenőrizze a méhnyálkahártya vastagságát. Az idő előrehaladtával előfordult néha, hogy pecsételő vérzésem volt, de ezt egy másik gyógyszerrel rendben tudtuk tartani. Sajnos, az évek során egyre vastagabb lett a nyálkahártyám, és már a gyógy méhkaparások sem segítettek. Kerestem tehát azt a végső megoldást, ami számomra is megnyugtató és elfogadható volt.

Tavaly egy baráti ajánlásra kerültem Budapestre dr. Ács professzorhoz. Ő is elvégezte a méhkaparást, de felhívta a figyelmemet, ha továbbra is vérzek, sajnos el kell távolítani a méhemet. Ez nagyon megijesztett, nem szerettem volna, ha ez a műtét megvalósul. Miközben nagyon igazságtalannak tartottam, hogy egy nőnek mindenét el kell veszítenie ahhoz, hogy életben maradhasson!

Majd visszamentem dr. Ács professzorhoz, akivel átbeszéltük a helyzetem, s miután tudta nem igazán szeretném magam alávetni egy nagy műtétnek, ezért a problémámra egy sokkal humánusabb megoldást kínált, így ajánlotta a Cavaterm módszert. Ennek lényege, hogy egy viszonylag rövid műtéti eljárásnak köszönhetően megszűntetik a vérzészavart, ezzel együtt megmentik a méhet is. „Ha az autómra költök, akkor magamra miért ne?” – tettem fel magamnak a kérdést, hiszen az eljárást a társadalombiztosítás nem finanszírozza, így ez anyagi áldozatot is követel. Döntöttem, számomra legfontosabb az egészségem, így hát vállaltam ennek költségeit.

Erről az új technológiai eljárásról, a Cavaterm módszerről jelentős számú információt találtam a nemzetközi szakirodalomban. Azon viszont nagyon meglepődtem, hogy míg ez az eljárás Nyugat-Európában egy bevett módszer, addig hazánkban nem. A professzor úr a konzultáción mindent elmondott a technikai eljárással, és a pár perces, altatásban végzett műtéti beavatkozással kapcsolatban. Ez nagyon megnyugtató volt számomra.

Mindössze fél napot töltöttem a fővárosi klinikán, aznap este már haza is engedtek. A műtét után két napig a szokásos menstruációs fájások jelentkeztek, tapasztaltam némi vérzést, de mikor hat hét után visszamentem hozzá kontrollra, addigra ez már teljesen megszűnt. Sikerült a beavatkozás, és ami a legfontosabb, megmentettük a méhemet!

Nagyon fontos a felelős magatartás és a rendszeres kontroll, évente járok nőgyógyászati szűrővizsgálatra és mammográfiára. Emellett továbbra is szedem a korábbi hormonpótló tablettát.

Dr. Kopácsy Erzsébet közgazdász

Vélemények

Több mint 4 éve nagyon erősen menstruáltam. Több nőgyógyásznál jártam a segítségüket kérve. De sajnos sem gyógyszert, sem megoldást nem találtak rá. Több alkalommal egészségügyi küretem volt, abban bíztak meghozza a megoldást. De sajnos ez sem segített. Volt spirál felhelyezés, de az sem oldotta meg a problémát. Mindezek alatt nagy mennyiségű vért vesztettem hónapról-hónapra. E miatt súlyos vashiányos vérszegénység alakult ki nálam, melyre vas infúziót kaptam, de ez is csak részlegesen segített. Idén áprilisban már éreztem, hogy a fizikai teljesítő képességem is romlik és kezdtem szédelegni, fáradékony lettem. Ekkor már sejtettem, hogy ha nem találok sürgősen megoldást a problémára abból baj lesz. Ekkor az interneten kereső szavakat írtam be és így találtam rá a Cavaterm eljárásra. Természetesen nagyon bizalmatlan voltam az elején, mert soha nem hallottam róla. Nagyon hamar kapcsolatba léptek velem és az elején úgy tűnt jó kezekbe kerülök végre. És jó kezekbe kerültem! A Cavaterm csapat maximálisan tájékoztatott mindenről és végtelenül segítőkészek voltak az elejétől a mai napig. Hihetetlen volt ez számomra, mondom ezt úgy, hogy mindig csak magánrendelésekre jártam, de ilyet nem tapasztaltam még. Amit ők nyújtanak emberségben, odafigyelésben az mindent felül múlt. Sajnálom, hogy több nőgyógyász nem is említette ezt a lehetőséget. A legtöbb a méh eltávolítást tudta csak javasolni számomra. Nyilván ha előbb tudok erről a módszerről, nem kerülök ilyen egészségi állapotba, hogy vérátömlesztést kellett kapnom, mert mérhetetlen volt a vérkép eredményem. A saját környezetemben is vannak velem egykorú hölgyek, akik sajnos a méh eltávolítást választották, mert nem volt más alternatíva felajánlva. Úgyhogy én nagyon hálás vagyok, hogy rájuk találtam. Köszönöm még egyszer!

Hangonya Andrea

Budapesti Centrumunk Vezető Professzora:

Prof. Dr. Ács Nándor

A Cavaterm eljárást a világon mintegy 30 éve alkalmazzák teljes sikerrel. Az eddig általam elvégzett beavatkozások után betegeink abszolút elégedettek, a vérzészavar megszűnt. A betegek számára nagyon biztonságos és gyors, az orvos számára nagyon kényelmes megoldást jelent.

TOP